header

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4610/7-5-2019 της ίδρυσης του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, ορίζεται προσωρινός Πρόεδρος του Τμήματος καθώς και τέσσερα (4) ακόμη μέλη ΔΕΠ του ιδρύματος, τα οποία συγκροτούν την προσωρινή Συνέλευση του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων.

Σύμφωνα με την  Αρ. Πρωτοκόλλου: 5018- 29/07/2021 απόφαση της Συγκλήτου  του Πανεπιστημίου Πατρών η προσωρινή Συνέλευση του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, για το χρονικό διάστημα μέχρι 31/08/2022 ή έως ότου το Τμήμα να καταστεί αυτοδύναμο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 4485/2017, έχει ως εξής:


Προσωρινός Πρόεδρος


Βλασούλα Μπεκιάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Πανεπιστημίου Πατρών

Γνωστικό αντικείμενο: «Χημεία Υδάτινου Περιβάλλοντος»

Βιογραφικό Σημείωμα: V_Bekiari_CV

Τηλέφωνο: +30 26310 58436

Email:


Συνέλευση Τμήματος


Τα υπόλοιπα 4 μέλη, τα οποία μαζί με τον προσωρινό Πρόεδρο απαρτίζουν την προσωρινή Συνέλευση του Τμήματος, είναι τα εξής:


Αναπληρωτής Πρόεδρος


Εικόνα Βασίλης ΠαπασωτηρόπουλοςΒασίλης Παπασωτηρόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Πατρών

Email:

Τηλέφωνο: (+30) 26220 39008

Web: Εργαστήριο Γεωργικής Γενετικής και Βελτίωσης Φυτών

Ο Β. Παπασωτηρόπουλος είναι απόφοιτος του Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών και Διδάκτωρ Γενετικής του Τμήματος Βιολογίας του Παν/μ/ίου Πατρών. Υπήρξε υπότροφος Marie Curie και κατά το 2001-2005 ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Center for Applied Genomics του Πανεπιστήμιου Rutgers ΗΠΑ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο γενετικό χαρακτηρισμό και βελτίωση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, καθώς και άλλων φυτών με οικονομική σημασία όπως φράουλα, και μελιτζάνα. Είναι μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Γενετικής Βελτίωσης Φυτών, και της European Association for Research on Plant Breeding (EUCARPIA). Παράλληλα συμμετέχει ως μέλος του Συμβουλίου στο δίκτυο καινοτομίας Aroma Innovation Hub του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών.

Έχει δημοσιεύσεις σε σημαντικά επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάσεις σε συνέδρια. Είναι μέλος συμβουλευτικών επιτροπών διδακτορικών και μεταπτυχιακών διατριβών, ενώ έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα ως επιστημονικός υπεύθυνος ή μέλος της ερευνητικής ομάδας.


Μέλη Συνέλευσης


Εικόνα Γεώργιος ΣαλάχαςΣαλάχας Γεώργιος, Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Πατρών

Email:

Τηλέφωνο: (+30) 26220 39019

Ο κ. Σαλάχας Γεώργιος είναι Καθηγητής Φυσιολογίας και Θρέψης Φυτών του Τμήματος Γεωπονίας και Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι πτυχιούχος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτορας και μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει διδάξει (ΠΔ 407, Επίκουρος Καθηγητής) στα Τμήματα του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο Αγρίνιο.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Αεροπονική καλλιέργεια Φυτών, στη Θρέψη και Λίπανση των Φυτών, στον Δευτερογενή Φυτικό Μεταβολισμό και στην οργανοληπτική αξία των Φυτικών προϊόντων, στην παραγωγή άνοσου πολλαπλασιαστικού υλικού, στα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά και στον κύκλο ζωής του άνθρακα(Life Cycle Assessment).

Επιστημονικός Υπεύθυνος ή μέλος της Ερευνητικής Ομάδας σε πολλά Ερευνητικά Προγράμματα και μέλος πέντε συμβουλευτικών επιτροπών σε διδακτορικές διατριβές, έχει 35 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές, πλήθος εργασιών σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και πάνω από 650 ετεροαναφορές. Είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και μέλος Επιστημονικών Οργανώσεων.

Υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, μέλος του ΠΣΕΚ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Αντιπρύτανης του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Είναι εφευρέτης του «Automated Aeroponic Plant Growing System», (PCT/GR2013/000069, WO/2014/102553) και έχει αναπτύξει την πρώτη επισκέψιμη Αεροπονική Φάρμα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι ιδρυτικό μέλος του δικτύου καινοτομίας «Kannabis Hub» στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.


Εικόνα Γεώργιος ΖερβουδάκηςΖερβουδάκης Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Πατρών

Email:

Τηλέφωνο: (+30) 26220 38206

Ο Γιώργος Ζερβουδάκης είναι απόφοιτος και Διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Το διδακτικό του έργο είναι κυρίως σε μαθήματα όπως: Φυσιολογία Φυτών, Μορφολογία και Ανατομία Φυτών, Βιοχημεία.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη Φυσιολογία και Βιοχημεία Φυτών καθώς και στη Βιοχημεία του Οξειδωτικού Stress. Έχει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάσεις σε συνέδρια. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα ως μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.


Εικόνα Κωνσταντίνος ΜπαταργιάςΚωνσταντίνος Μπαταργιάς, Aναπληρωτής Καθηγητής, Τμήματος Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας&Υδατοκαλλιεργειών

Γνωστικό αντικείμενο: «Εφαρμοσμένη γενετική και γενετική βελτίωση ιχθύων»

Βιογραφικό Σημείωμα: C_Batargias_CV

Τηλέφωνο: +30 26310 58424 , 58251

Email:

Google Scholar: https://scholar.google.com/citations?user=qXGR8a4AAAAJ&hl=en

Researchgate: https://www.researchgate.net/profile/Costas_Batargias

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κωνσταντίνος Μπαταργιάς (με 20ετή εμπειρία στην ιχθυοκαλλιέργεια και στην εφαρμοσμένη γενετική των ιχθύων), έχει ως κύριο ερευνητικό αντικείμενο αφενός τη γενετική βελτίωση ιχθύων με έμφαση στα Μεσογειακά είδη (τσιπούρα, λαβράκι) με την εφαρμογή προγραμμάτων επιλεκτικής αναπαραγωγής και γονιδιωματικής ανάλυσης και αφετέρου τον έλεγχο της γενετικής δομής και διατήρηση της γενετικής βιοποικιλότητας φυσικών πληθυσμών. Έχει οργανώσει και διευθύνει αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα γενετικής βελτίωσης δυο (2) Μεσογειακών ειδών (τσιπούρας και λαβρακιού) τριών (3) επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα εσωτερικού και εξωτερικού (για 15 χρόνια) ενώ έχει συμμετάσχει σε 23 Ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα (11 ως EY ή WP leader). Έχει 20 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά του SCI (380 αναφορές, h-index=11). Έχει δώσει 5 προσκεκλημένες διαλέξεις σε ημερίδες και ομάδες εργασίας. Έχει επιβλέψει πάνω από 10 διπλωματικές εργασίες ενώ έχει συμμετάσχει στις εξεταστικές-συμβουλευτικές επιτροπές 1 διδακτορικής και 3 μεταπτυχιακών διατριβών. Έχει διατελέσει Δ/ντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Βιώσιμη Αλιεία, Υδατοκαλλιέργειες» του Τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας-Υδατοκαλλιεργειών.


Αρμοδιότητες προσωρινής συνέλευσης Τμήματος

 Σύμφωνα με το Άρθρο 44, Ν.4610/2019 ως όργανο διοίκησης του Τμήματος  ορίζεται η προσωρινή Συνέλευση, η οποία έχει τις ίδιες αρμοδιότητες με μία κανονική Συνέλευση, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Έτσι μεταξύ άλλων έχει τη δυνατότητα να:

  • συντάσσει τον Εσωτερικό Κανονισμό του Τμήματος, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Εσωτερικού Κανονισμού του Πανεπιστημίου Πατρών,
  • χαράσσει τη γενική εκπαιδευτική και ερευνητική πολιτική του Τμήματος και την πορεία της ανάπτυξής του, στο πλαίσιο της πολιτικής της Σχολής και του Πανεπιστημίου Πατρών,
  • συντάσσει το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος,
  • απονέμει τους τίτλους σπουδών των προγραμμάτων σπουδών που οργανώνει το Τμήμα,
  • κατανέμει το διδακτικό έργο στους διδάσκοντες των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων,
  • αναθέτει αυτοδύναμο διδακτικό έργο στα μέλη Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., σύμφωνα με όσα ορίζονται στις οικείες διατάξεις,
  • εγκρίνει τα διανεμόμενα συγγράμματα για κάθε μάθημα του προγράμματος σπουδών,
  • εισηγείται στην Κοσμητεία της Σχολής την οργάνωση κοινών μαθημάτων του Τμήματος με άλλα Τμήματα της ίδιας ή άλλης Σχολής,
  • συγκροτεί ομάδες για την εσωτερική αξιολόγηση του Τμήματος,
  • εισηγείται στην Κοσμητεία της Σχολής τη δημιουργία νέων θέσεων μελών Δ.Ε.Π. και μελών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π.,
  • εισηγείται στον Πρύτανη την προκήρυξη θέσεων μελών Δ.Ε.Π. και ασκεί τις προβλεπόμενες από το νόμο αρμοδιότητες κατά τη διαδικασία κρίσης μελών Δ.Ε.Π. και Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π.,
  • καταρτίζει και επικαιροποιεί τα μητρώα εσωτερικών και εξωτερικών μελών, τα οποία τηρούνται για τις διαδικασίες εκλογής, εξέλιξης, μονιμοποίησης και ανανέωσης της θητείας μελών Δ.Ε.Π., τα οποία και υποβάλλει προς έγκριση στη Σύγκλητο,
  • προκηρύσσει θέσεις έκτακτου διδακτικού προσωπικού, συγκροτεί εισηγητικές επιτροπές και λαμβάνει απόφαση περί της επιλογής,
  • κατανέμει τα κονδύλια στις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και λοιπές δραστηριότητες του Τμήματος,
  • συγκροτεί επιτροπές για τη μελέτη ή διεκπεραίωση συγκεκριμένων θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της,
  • γνωμοδοτεί για τη μετακίνηση μελών Δ.Ε.Π. από και προς το Τμήμα.

Αρμοδιότητες  Προσωρινού Προέδρου

Σύμφωνα με την κείμενη νομολογία (άρθρο 11 του ν. 4485/2017), ο προσωρινός Πρόεδρος του Τμήματος Φυτικής παραγωγής έχει τις ίδιες αρμοδιότητες όπως ο κάθε Πρόεδρος Τμήματος και παραμένει μέχρι να το Τμήμα να καταστεί αυτοδύναμο. Οι αρμοδιότητες αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τη δυνατότητα να:

  • εκπροσωπεί το Τμήμα στη Σύγκλητο, οφείλοντας να ενημερώνει τη Συνέλευση για τις συζητήσεις και τις αποφάσεις της
  • προΐσταται των υπηρεσιών του Τμήματος και εποπτεύει την εύρυθμη λειτουργία του και την τήρηση των νόμων, του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού,
  • συγκαλεί τη Συνέλευση του Τμήματος, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, ορίζει ως εισηγητή των θεμάτων μέλος της Συνέλευσης, προεδρεύει των εργασιών της, εισηγείται τα θέματα για τα οποία δεν έχει οριστεί ως εισηγητής άλλο μέλος της Συνέλευσης και μεριμνά για την εκτέλεση των αποφάσεών της,
  • μεριμνά για την πιστή εφαρμογή του προγράμματος σπουδών και των άλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο Τμήμα,
  • διαβιβάζει στα προβλεπόμενα από το νόμο όργανα γνώμες, προτάσεις ή εισηγήσεις της Συνέλευσης του Τμήματος,
  • συγκροτεί επιτροπές για την μελέτη ή διεκπεραίωση συγκεκριμένων θεμάτων της αρμοδιότητας του Τμήματος,
  • συντάσσει ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων του Τμήματος και τη διαβιβάζει στην Κοσμητεία.